Η Gyula είναι μια πόλη με ιστορία 800 ετών στη νοτιοανατολική Ουγγαρία, στα σύνορα Ουγγαρίας-Ρουμανίας. Έχοντας σας βάση την πόλη αυτή σχεδίασα να κάνω εκδρομές στα γύρω μέρη (και σπα). Όμως δικαιωματικά αφιέρωσα μία μέρα και στην Gyula. Δεν πρέπει να χάσει κανείς το Κάστρο φυσικά, την έπαυλη Almasy, τα λουτρά Gyulai Várfürdő, αλλά και το όμορφο κέντρο με παλιά κτήρια. Εδώ έχει γεννηθεί και ο Ferenc Erkel ο συνθέτης του Ουγγρικού εθνικού ύμνου και οι ντόπιοι είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

Το κέντρο της πόλης της Gyula

Το περπάτημα στο κέντρο, που είναι πεζοδρομημένο, είναι απόλαυση. Συντριβάνια, αγάλματα, και μνημεία-έργα τέχνης όπως το ρολόι που δείχνει την ώρα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, ομορφαίνουν το κέντρο της Gyula.

Οι εκκλησίες είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Όπως σε κάθε μέρος της περιοχής, έτσι και εδώ, έχουμε την καθολική εκκλησία, την οροθόδοξη (Ρουμάνικη), και τη προτεσταντική.

Η πέτρινη γέφυρα Kapus-híd με τις 2 καμάρες χτίστηκε το 1816. Η γέφυρα αυτή πάνω από το ποτάμι Fehér-Körös παλιά ήταν σταθμός διοδίων.
Η πέτρινη γέφυρα Kapus-híd, πάνω από το ποτάμι Fehér-Körös, με τις 2 καμάρες χτίστηκε το 1816.

Ένα ζαχαροπλαστείο ηλικίας άνω των 100 ετών

Είναι το δεύτερο παλιότερο ζαχαροπλαστείο στη χώρα, και δεν μπορείτε να μην κάτσετε για ένα γλυκό. Όχι τόσο για τη γεύση αλλά κυρίως για την εξαιρετική διακόσμηση του.

Τα λουτρά της πόλης / Gyulai Verfurdo ή αλλιώς Gyula Castle Spa

H Gyula είναι γνωστή στην Ουγγαρία για τα ωραία λουτρά της. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να διαβάστε το αναλυτικό άρθρο που περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες για τα λουτρά.

Τα λουτρά βρίσκονται κανένα δεκάλεπτο περπάτημα από το κέντρο της πόλης. Στην ίδια περιοχή είναι το κάστρο της Gyula που είναι το τοπόσημο της πόλης και η έπαυλη Almasy. Αλλά γι αυτά θα σας μιλήσω στο επόμενο άρθρο.

Επόμενο: Το κάστρο της Gyula και η έπαυλη Almasy

ή Διαβάστε την ιστορία του ταξιδιού από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply