Τα λουτρά Várfürdő βρίσκονται στην όμορφη πόλη Gyula μία από τις ιστορικές λουτροπόλεις της Ουγγαρίας και κέντρο του τουρισμού της περιφέρειας Békés. Η πόλη είναι ιδανική για χαλάρωση, χάρη στο ήπιο κλίμα, τα σκιερά πάρκα και τους χαλαρούς ρυθμούς της.

Στην πόλη λοιπόν της Gyula, σε μία μεγάλη έκταση που παλιότερα ήταν τμήμα του Μεγάρου Almásy, σήμερα υπάρχει ένα πάρκο και μέσα σε αυτό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των λουτρών Gyulai Várfürdő ή αλλιώς Castle Bath όπως ονομάζονται για ευκολία για τους ξένους.

Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως ιαματικό λουτρό και έχοντας 19 πισίνες του απονεμήθηκε η κατάταξη τεσσάρων αστέρων – της υψηλότερης κατηγορίας – υπαίθριου και θεραπευτικού λουτρού από την Ουγγρική Ένωση Λουτρών.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια τα λουτρά επεκτάθηκαν και νέες εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν με όνομα Aquapalota. Είναι ιδανικές για παιδιά (κάθε ηλικίας), αφού έχει τσουλήθρες και παιχνίδια.

Η είσοδος των λουτρών

Αφού μπούμε από την είσοδο, βγάζουμε εισιτήριο με το προσωπικό κλασικά να μην μιλάει αγγλικά και περνάμε στην άλλη πλευρά στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων

Αυτό βλέπουμε αφού πληρώσουμε εισιτήριο και προχωρήσουμε στο εσωτερικό

Στα αριστερά μας είναι οι μοντέρνες εγκαταστάσεις (είναι εμφανές ότι είναι νεότερες) με το όνομα Aquapalota και στα δεξιά οι παλιότερες.

Εξωτερική πισίνα, και πίσω ένα από τα παλιά κτήρια
Ένας υπνάκος και λίγη ηλιοθεραπεία στο γρασίδι επιβάλλεται
Η μεγάλη εσωτερική πισίνα των παλιών εγκαταστάσεων με το χαρακτηριστικό καφετί χρώμα της σκουριάς

Το ιαματικό νερό της Gyula είναι αλκαλικό ανθρακικό-χλωριούχο ιαματικό νερό, πλούσιο σε μέταλλα, επομένως το χρώμα του είναι καφετί (θα το περιέγραφα σαν το χρώμα της σκουριάς) και χαρακτηρίστηκε ως ιατρικό νερό το 1969. Συνιστάται για μυοσκελετικές και αρθρώσεις, νευραλγίες και μετατραυματική ανάρρωση. Το νερό έχει μία ελαφριά μυρωδιά όχι όμως κάτι δυσάρεστο και σε καμία περίπτωση τη μυρωδιά του χαλασμένου αυγού που συναντάμε σε άλλες ιαματικές πηγές (από το θείο).

Εξωτερική πισίνα κατάλληλη για παιχνίδι
Το πλάνο των εγκαταστάσεων των λουτρών Gyulai Várfürdő

Όπως βλέπουμε στο σχέδιο υπάρχουν και εξωτερικές πισίνα 25μ και 50μ για κολύμβηση.

Εντυπωσιακές τσουλίθρες

Και αν και οι παλιές εγκαταστάσεις είναι καλοδιατηρημένες, οι καινούριες είναι πολύ πιο μοντέρνες. Βέβαια για να έχει κάποιος πρόσβαση και στις νέες εγκαταστάσεις απαιτείται επιπλέον εισιτήριο.

Και φυσικά μέσα στις εγκαταστάσεις παρέχονται υπηρεσίες περιποίησης κτλ, ενώ υπάρχουν και εστιατόρια σε λογικές τιμές

Η τιμή για την είσοδο είναι για έναν ενήλικα 3.600 Ft (10€), ενώ για το Aquapalota επιπλέον 2.300-2.600 Ft (6.50-7.50€). Δείτε εδώ τον αντίστοιχο τιμοκατάλογο με κάθε λεπτομέρεια.

Η επίσημη ιστοσελίδα των λουτρών είναι η varfurdo.hu/en/ όπου πάντα θα βρίσκετε τις τιμές που ισχύουν, και το ωράριο λειτουργίας.

Similar Posts

Leave a Reply