Η εκδρομή στο Cofete ήταν η πιο δύσκολη από όλες όσες έκανα στο νησί. Όλες οι πηγές προειδοποιούν ότι ο δρόμος μέχρι εκεί είναι δύσκολος και δεν ήξερα πώς να επιλέξω να κάνω την εκδρομή αυτή. Με γκρουπάκι ή με το νοικιασμένο μου αυτοκίνητο; Τελικά επέλεξα να πάρω το ρίσκο και να πάω με το νοικιασμένο αυτοκίνητο (αν και οι όροι της ενοικίασης απαγορεύουν την οδήγηση σε χωματόδρομους), έκανα το σταυρό μου και ξεκίνησα! Και δεν το μετάνιωσα.

Το πλάνο ήταν να πάω πρώτα στο φάρο Punta de Jandia στο δυτικότερο άκρο της Fuerteventura, και μετά στην παραλία Playa de Cofete κάνοντας στάσεις σε ότι ενδιαφέρον υπήρχε στη διαδρομή. Συγκεκριμένα η διαδρομή θα ήταν:

Τόπος εκκίνησης: Morro Jable

Puerto de la Cruz (ένα πολύ μικρό ψαροχώρι, καμία σχέση με την πόλη της Τενερίφης)

Φάρος punta de Jandia

Παρατηρητήριο Cofete

Βίλα Casa Winter

Παραλία Cofete

Ξεκίνησα νωρίς από το Morro Jable, και άρχισα να κινούμαι δυτικά.

Χωματόδρομος αλλά βατός

Στα πρώτα χιλιόμετρα ο δρόμος ήταν μεν χωματόδρομος, αλλά πολύ βατός. Μετά από 25 λεπτά οδήγησης, έφτασα στη διασταύρωση.

Στο βάθος διακρίνεται το άκρο του της χερσονήσου Jandia με το φάρο

Αριστερά ο δρόμος πάει προς το φάρο, δεξιά προς την παραλία. Όπως είπαμε πρώτα θα πήγαινα στο φάρο, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από μακριά!

Puerto de la Cruz

Ο οικισμός Puerto de la Cruz με φόντο το φάρο punta de Jandia
Ο οικισμός Puerto de la Cruz αποτελείται από ελάχιστα σπίτια
Στην ταβέρνα/καφέ κάνουν στάση όσοι κάνουν την εκδρομή για το φάρο και την παραλία Cofete

Λίγα χιλιόμετρα πριν το Φάρο υπάρχει ένας μικρός οικισμός (Puerto de la Cruz) όπου υπάρχει και εστιατόριο. Οι κριτικές μιλούν για αυθεντικό τοπικό φαγητό και προτείνουν να φάμε θαλασσινά. Εμένα μία στάση για φωτογραφίες μου αρκεί!

Φάρος punta de Jandia

Φάρος punta de Jandia
Φάρος punta de Jandia και το σπιτάκι των φαροφυλάκων
Φάρος punta de Jandia
Φάρος punta de Jandia και δίπλα του ένα καφέ που δεν λειτουργούσε όταν εγώ ήμουν εκεί
To Puerto de la Cruz όπως φαίνεται από το φάρο

Ο Φάρος punta de Jandia είναι του 1864, και είναι ο παλιότερος στα κανάρια νησιά. Το οίκημα που προοριζόταν για να μένουν οι φαροφύλακες έχει μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης για την φύση της Jandia (ήταν κλειστό όταν εγώ τον επισκέφθηκα) καθώς σήμερα ο φάρος είναι αυτοματοποιημένος. Δίπλα υπάρχει ένα καφέ (κλειστό και αυτό)

Η μαύρη ηφαιστειακή πέτρα από την οποία έχει φτιαχτεί ο πύργος του φάρου, είναι το χαρακτηριστικό του που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους φάρους που έχω δει μέχρι τώρα αλλά και να δένει απόλυτα με το τοπίο.

Ο δρόμος από τη διασταύρωση προς την παραλία του Cofete είναι πιο δύσκολος

Μετά το φάρο, ξεκίνησα να γυρνάω πίσω μέχρι τη διασταύρωση. Στη διασταύρωση αυτή τη φορά πήρα το δρόμο προς το Cofete. Εδώ πολύ γρήγορα ο δρόμος άρχισε να αγριεύει. Τώρα κατάλαβα γιατί λένε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος.

Παρατηρητήριο Cofete

Από το Mirador de Cofete η θέα κόβει την ανάσα. Το cofete είναι μία τεράστια ακτογραμμή όπου σκάνε τα άγρια κύματα. Σήμερα είχε λίγη ομίχλη και έτσι η φωτογραφία δεν είναι πολύ καθαρή. Από εδώ λέγεται ότι μπορείτε να απολαύσετε τη δύση του ηλίου, καθώς βλέπουμε προς τη δυτική ακτή του νησιού. Πάντως εγώ δεν θα ήθελα να οδηγώ σε αυτό το χωματόδρομο αφού έχει πέσει σκοτάδι, οπότε δεν έμεινα για το ηλιοβασίλεμα.

Βίλα Casa Winter

Αλήθεια τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει μία βίλα; Η βίλα Winter βέβαια δεν είναι οποιαδήποτε βίλα. Η ιστορία της είναι γεμάτη μυστήριο, φήμες και αναπάντητα ερωτηματικά.

Τη βίλα έφτιαξε ο γερμανός μηχανικός Gustav Winter, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ο Winter είχε αναλάβει κάποια πρότζεκτ στην Ισπανία και ειδικότερα στα κανάρια νησιά όπως ένα διάδρομο προσγείωσης στη Φουερτεβεντούρα. Ο Winter αγόρασε μεγάλη έκταση στη χερσόνησο της Jandia , και έφτιαξε εκεί τη βίλα αυτή η οποία είναι ακόμη και σήμερα εντελώς απομονωμένη με ένα κακό χωματόδρομο να οδηγεί σε αυτή. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Η μυστηριώδης βίλα Winter

Οι ντόπιοι λένε οτι χτίστηκε το 1937, οι ισπανικές αρχές το 1946 και ο ίδιος ο Winter ισχυρίστηκε ότι χτίστηκε το 1958 για γεωργικούς σκοπούς. Και κάπου εδώ ξεκινούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Οι κάτοικοι επιμένουν ότι τη βίλα έφτιαξε ο στρατός της Ισπανίας και ότι για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν κατάδικοι με καταναγκαστική εργασία και ότι ο χώρος φυλασσόταν έντονα κατά την κατασκευή.

(c) H. Zell | Casa Winter

Η επικρατούσα θεωρία συνωμοσίας μπλέκει τους ναζί. Λέγεται ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Φράνκο και Χιτλερ ώστε η χερσόνησος Jandia να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική περιοχή. Η βίλα, που είχε πύργο και ηλεκτρικό φως σαν φάρο, χρησιμοποιούνταν για να στέλνει μηνύματα στα γερμανικά υποβρύχια κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και να παρέχει υποστήριξη σε υποβρύχια και αεροπλάνα. Αναμφισβήτητο είναι ότι στη χερσόνησο υπήρχε τότε και χωμάτινος διάδρομος προσγείωσης για αεροπλάνα. Μετά το τέλος του πολέμου οι φήμες λένε πως αρκετοί ναζί βρήκαν καταφύγιο εδώ. Στο υπόγειο λέγεται πως λειτούργησε χειρουργείο πλαστικών επεμβάσεων ώστε οι καταζητούμενοι ναζί να αλλάξουν πρόσωπο, πριν κρυφτούν κάπου στη Νότιο Αμερική. Παρόλα αυτά η χήρα του Winter σε μία συνέντευξη λίγο πριν το θάνατό της υποστήριξε οτι η βίλα χτίστηκε μόνο και μόνο για να εξεταστούν οι δυνατότητες γεωργικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Σε ένα ντοκιμαντέρ της Βρετανικής τηλεόρασης, φαίνεται το υπόγειο της βίλας όπου υπάρχουν τούνελ και όπου οι τοίχοι έχουν 1,4 μέτρα πάχος.

Ποια είναι η αλήθεια; αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σημερινού ένοικου της βίλας, που σκοπεύει να εκδώσει και ένα βιβλίο σύντομα, ή την ιστοσελίδα ενός δημοσιογράφου-ερευνητή που και αυτός γράφει ένα βιβλίο τα τελευταία χρόνια. Αν βρεθείτε στην Φουερτεβεντούρα η βίλα είναι ανοιχτή για το κοινό, μπορείτε να κάνετε μία επίσκεψη. Εγώ έφτασα αργά το μεσημέρι και τη βρήκα κλειστή – η βίλα είναι ανοιχτή μέχρι τις 14.00 – αλλά να σας πω την αλήθεια θα ζήσω και χωρίς να μάθω περισσότερα για τη βίλα.

Η ακτή όπως φαίνεται από την βίλα Winter

Παραλία Cofete

επ! τι είναι αυτό;
είναι ένα νεκροταφείο!
Παραλία Cofete

Η ακτή εδώ είναι άγρια! τα κύματα σκάνε με δύναμη στην κατά τα άλλα όμορφη παραλία. Εδώ είτε είναι μέρα με δυνατό αέρα, είτε μέρα χωρίς αέρα να κολυμπήσετε δεν μπορείτε – είναι πολύ επικίνδυνο αν όχι αδύνατο!

Εκτός από άγρια, η ακτή είναι και τεράστια σε μήκος. Έχετε 13.7 χιλιόμετρα χρυσαφένιας άμμου για να διαλέξετε το σημείο που θα αράξετε! Εκτός από το σημείο που παρκάρουν τα αυτοκίνητα και κάποια άλλα σημεία που οδηγούν χωματόδρομοι σε κακή κατάσταση γενικά μπορείτε να βρείτε ένα σημείο όπου θα είστε μόνοι σας. Περιττό να σας πω ότι και εδώ ο γυμνισμός είναι κάτι συνηθισμένο.

Similar Posts

Leave a Reply