Ωραία η καστροπολιτεία του Κότορ, όμως δεν θα μπορούσα παρά να κάνω και εκδρομές στη γύρω περιοχή. Και για να ανακαλύψω ωραία τοπία γύρω από τον κόλπο, αλλά και για να κάνω καμία βουτιά.

Η εναλλακτική διαδρομή αντί του ferry (διαδρομή με μπλε χρώμα)

Για να είμαι ειλικρινής το κομμάτι της διαδρομής με το μπλε χρώμα το έκανα στο τέλος του ταξιδιού, επιστρέφοντας στο Ντουμπρόβνικ, αλλά το γράφω εδώ για να είναι μαζεμένα αυτά που αφορούν την περιοχή.

Η διαδρομή είναι όμορφη και συναντάς μερικά γραφικά χωριά. Επίσης έχεις θέα τα χωριά στην απέναντι μεριά και το Κότορ. Δυστυχώς τη μέρα εκείνη η ορατότητα δεν ήταν καλή, ενώ είχα και κόντρα τον ήλιο.

Το πιο ενδιαφέρον μέρος που συνάντησα ήταν η μικρή πόλη Perast. Στην άκρη υπάρχει ένα πάρκιγκ (με πληρωμή φυσικά) όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και από εκεί να περπατήσετε στον παραλιακό δρόμο του Perast που είναι κλειστός για τα αυτοκίνητα. Το μέρος αξίζει να κάτσει κάποιος για ένα γεύμα, και γιατί όχι και βαρκάδα στα νησάκια απέναντι.

Απέναντι από το Perast βρίσκονται η νησίδα του Αγίου Γεωργίου και “η Κυρία μας των βράχων” (Our Lady of the Rocks). Στις χώρες αυτές όταν λένε “Our Lady”, αναφέρονται στην Παναγία.

Η παραλιακή διαδρομή μέχρι το Tivat (διαδρομή με μοβ χρώμα)

Από ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής αυτής είχα ήδη περάσει ερχόμενος στο Κότορ από Κροατία, τώρα όμως πήγαινα χαλαρά και είχα το περιθώριο να σταματάω για φωτογραφίες όπου ήθελα. Ο κόλπος στο εσωτερικό του δεν έχει παραλίες. Έχει μερικά αξιοπρεπή σημεία για βουτιά αλλά μέχρι εκεί. Εξάλλου θυμίζει περισσότερο λίμνη παρά θάλασσα.

Χωριουδάκι πάνω στο δρόμο

Στη διαδρομή υπάρχουν πολλά χωριουδάκια. Εδώ όλα κυλούν πολύ ήρεμα (ακόμη πιο ήρεμα από το Kotor το βράδυ). Σε μία στάση που έκανα έπιασα κουβέντα στο παντωπολείο και επέμεναν να μου δείξουν τα δωμάτιά τους. Κόστιζαν μόνο 20ευρώ και ήταν πολύ περιποιημένα (στην Ελλάδα θα κόστιζαν οπωσδήποτε τα διπλά).

θέα στην απέναντι πλευρά (απέναντι είναι το Perast)
Εδώ είναι το πιο στενό σημείο
Το πορθμείο για το οποίο σας έχω ήδη μιλήσει

Tivat

Το Tivat είναι επίσης μία όμορφη παραλιακή πόλη. Η πόλη δείχνει εκπληκτικά περιποιημένη και καθαρή (τουλάχιστο ο παραλιακός πεζόδρομος που περπάτησα). Τα παλιά κτήρια είναι αναπαλαιωμένα, και τα νέα κτήρια ωραίας αρχιτεκτονικής δένουν αρμονικά. Εκεί δίπλα είναι το και Porto Montenegro μία πολυτελής μαρίνα όπου δένουν δεκάδες γιότ.

Tivat: Ο παραλιακός πεζόδρομος καθαρός και περιποιημένος
Tivat: Τα κτήρια σε άριστη κατάσταση
Tivat: Τα παλιά κτήρια αναπαλαιωμένα
Tivat: Μοντέρνα κτήρια όμορφης αρχιτεκτονικής
Η μαρίνα “Porto Montenegro”

Αεροδρόμιο Tivat

Τα φώτα αυτά βρίσκονται στην ευθεία του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου του Tivat

Μεταξύ Tivat και Κότορ βρίσκεται το αεροδρόμιο του Tivat. Είναι ένα μικρό αεροδρόμιο με λίγες συνδέσεις προς το παρόν και οι περισσότερες από αυτές είναι εποχικές (καλοκαιρινές). Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω τα φώτα που βρίσκονται στην ευθεία του διαδρόμου προσγείωσης και είναι τοποθετημένα δίπλα και πάνω από το δρόμο, και βοηθούν τα αεροπλάνα θα ευθυγραμμιστούν με αυτόν κατά την προσγείωσή τους.

Χερσόνησος Lustica

Στο χάρτη είναι μεσα στον πράσινο κύκλο. Επειδή μου αρέσει να οδηγώ και να εξερευνώ όλα τα μέρη, έκανα μία βόλτα και εδώ. Πρόκειται για μία περιοχή με πολύ πράσινο, σχετικά χαμηλή βλάστηση και πολύ αραιο-κατηκοιμένο με εξοχικά κυρίως. Έχει βραχώδεις ακτές, δεν έχει σημείο αξιόλογο για κολύμπι. Δεν θα σας πρότεινα να χάσετε χρόνο εδώ.

Παραλία Plavi Horizonti

Δύο μέρες έκανα εκδρομές με το αυτοκίνητο στην περιοχή και σε παραλία δεν είχα βρεθεί. Όταν λέω παραλία, εννοώ παραλία πραγματική όχι βραχάκια. Ψάχνοντας στην περιοχή οι φωτογραφίες της Plavi Horizonti έμοιαζαν πολλά υποσχόμενες. Έτσι ξεκίνησα με ανυπομονησία να πάω.

Δυστυχώς η απογοήτευση ήρθε από την αρχή. Στην περιοχή γίνονταν έργα που ήταν προφανές ότι πρόκειται για κάποιο μεγάλο project. Προχώρησα δειλά γιατί δεν ήταν σαφές αν μπαίνω σε ιδιωτική περιοχή. Το αυτοκίνητο έγινε αμέσως χάλια από το χωματόδρομο και από τη σκόνη που έφερνε ο αέρας από το διπλανό εργοτάξιο. Ευτυχώς είχε πάρκινγκ και είχε και άλλους λουόμενους οπότε πήρα θάρρος.

Plavi Horizonti, στην φωτογραφία προσπάθησα να κρύψω τα σκουπίδια στην παραλία

Φτάνοντας στην παραλία ακόμα πιο μεγάλη απογοήτευση. Σκουπίδια πεταμένα παντού, έξω στην αμμουδιά αλλά και το νερό μέσα στη θάλασσα θολό. Δεν ξέρω αν είναι πάντα έτσι ή έτυχε, αλλά ήταν το μόνο άσχημο σημείο του ταξιδιού και ότι πιο άθλιο έχω συναντήσει από άποψη καθαριότητας εδώ και πολύ καιρό. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί το μέρος είναι όμορφο.

Ά! και τελικά το μεγάλο project, είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων τουριστικό project που έχει αναλάβει μία Καταριανή εταιρία. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 200 δωματίων, spa, club στην παραλία, εστιατόρια και παραπάνω από 140 βίλες και διαμερίσματα. Καταλαβαίνετε πώς θα καταστρέψει εντελώς την περιοχή που δεν έχει άλλα κτίσματα. Όταν τελειώσει θα μοιάζει κάπως έτσι:

Όπως θα γίνει η Plavi Horizonti όταν ολοκληρωθεί η επένδυση των Καταριανών

Προηγούμενο: Κότορ, η μαγική καστροπολιτεία του Μαυροβουνίου

Επόμενο: Budva η ριβιέρα του Μαυροβουνίου

Similar Posts

Leave a Reply