Τα τελευταία χρόνια με τις low cost αεροπορικές, μας έχει δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε ευρωπαϊκές πόλεις που αγνοούσαμε ακόμη και την ύπαρξή τους. Ένα τέτοιο “διαμαντάκι” είναι η ήρεμη πόλη του Memmingen.


στον (αερο)σταθμό (δυτικά) του Μονάχου με πέταξε (η Ryanair) άχου…

Η πόλη (και το αεροδρόμιο της) βρίσκονται 100χλμ δυτικά του Μονάχου. Πολλοί χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτό για να έρθουν στη Γερμανία και μετά παίρνουν λεωφορείο για να πάνε στο Μόναχο (15-20€) . Εγώ το χρησιμοποίησα για να αλλάξω πτήση πηγαίνοντας στη Σκωτία και είχα 6 ώρες αναμονή πηγαίνοντας + 6 στην επιστροφή. Χρόνος αρκετός για βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και αρκετός για να μου τραβήξει το ενδιαφέρον για μελλοντική επίσκεψη.

Από το αεροδρόμιο Allgäu Airport Memmingen η πόλη απέχει μόλις 5χλμ. Ακριβώς έξω από το κτήριο είναι η στάση των λεωφορείων (γραμμές 2 και 810/811) που πηγαίνουν στο σταθμό του τρένου του Memmungen ΖΟΒ σε 10 ακριβώς λεπτά (3€ εισιτήριο, το αγοράζετε από τον οδηγό). Από εκεί το κέντρο είναι 5 λεπτά με τα πόδια. Στο σταθμό υπάρχει δυνατότητα με 2-3 ευρώ να αφήσετε τις αποσκευές σας (για να μην τις κουβαλάτε).


εδώ ταιριάζει ο στίχος του Άκη Πάνου από το τραγούδι που ερμηνεύει ο Στράτος Διονυσιου με την κατάλληλη αλλαγή: “στον (αερο)σταθμό (δυτικά) του Μονάχου με πέταξε (η Ryanair) άχου…”

πλατεία Schrannenplatz

Αν από το τέρμα του λεωφορείου στο σταθμό του τρένου περπατήστε ευθεία για 3 λεπτά θα φτάσετε στην πλατεία Schrannenplatz. Αριστερά είναι η εκκλησία …. ενώ δεξιά η αγορά και η κατεύθυνση προς το κέντρο.

Ήταν μία ηλιόλουστη μέρα, όλη η πόλη είχε βγει έξω. Στα καφέ δεν έβρισκες τραπέζι άδειο

Steuerhaus και η υπαίθρια αγορά μπροστά
Το καμπαναριό της γοτθικής εκκλησίας του
St. Martin

Η προτεσταντική εκκλησία του St. Martin είναι από τις πιο παλιές της πόλης (15ου αιώνα). Στο Memmingen μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Προτεστάντες. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Αν έχετε χρόνο να ανεβείτε τα 200 σκαλοπάτια ως την κορυφή


Steuerhaus

Το στυλ της πύλης αυτής (Ulmer Tor) είναι τυπικό για τα χρόνια πριν τον Τριακονταετή Πόλεμο. O Τριακονταετής πόλεμος ήταν ο πόλεμος μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Το σύγχρονο σχέδιο απεικονίζει την είσοδο του βασιλιά Maximilian στην πόλη του Memmingen to 1489.

Ο τούβλινος αμυντικός πύργος που βρισκόταν εδώ ονομαζόταν Luginsland και ήταν ο ψηλότερος από τους 30 που υπήρχαν στην οχύρωση της πόλης. Χτίστηκε το 1445. Ήταν στην Ανατολική γωνία της οχύρωσης της πόλης λίγα μέτρα από τον Ulmer Tor. Ο πύργος γκρεμίστηκε με απαίτηση του Ναπολέοντα το 1806.

Φυσικά και υπάρχει ελληνικό εστιατόριο
Unser Frauen ή αλλιώς Frauenkirche θα πει “Ναός της Παναγίας”

Πιθανότατα η παλιότερη εκκλησία της πόλης είναι ο ναός της Παναγίας (Unser Frauen ή Frauenkirche). Αρχικά ήταν καθολική εκκλησία, για πολλά χρόνια όμως χρησιμοποιούνταν και από τους καθολικούς και από τους προτεστάντες.

δεν θα με χάλαγε ένα διαμερισματάκι εδώ
Grosszunft: Οίκημα των Πατρικίων που δείχνει την καλή τους οικονομική κατάσταση
Rathaus: Το δημαρχείο της πόλης μέχρι και σήμερα
Rathaus: Το δημαρχείο της πόλης μέχρι και σήμερα
Salzstadel – To Memmingen βρισκόταν πάνω στο δρόμο του αλατιού προς την Ελβετία. Στο δρόμο αυτό βρίσκονταν πολλά καταστήματα που πωλούσαν αλάτι, στο οποίο βασιζόταν το εισόδημα των κατοίκων της πόλης για αιώνες
Μετά από τόσο περπάτημα, χρειάζεται καλό φαγητό
Schweine Haxxen ή πιο απλά Κότσι!

Μετά από τη βόλτα αυτή έχω αποφασίσει ήδη πως θέλω να επισκεφθώ ξανά την πόλη αυτή, αλλά και την γύρω περιοχή. Την επόμενη φορά θα νοικιάσω αυτοκίνητο και θα επισκεφθώ το κάστρο Neuschwanstein, την λίμνη Κωνστάντζα και τα γύρω θερμά λουτρά (Worishofen και Waldsee)

Similar Posts

Leave a Reply