Τάφος από την παλαιολιθική εποχή

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Pantelleria (στα δυτικά) βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ο αρχαιολογικός χώρος του Sesi. Εκεί υπάρχουν ερείπια από την παλαιολιθική εποχή (5000 χρόνια πριν). Συγκεκριμένα 47 τάφοι-μνημεία με ελλειπτικό σχήμα λίθινα κτίσματα. Ένα από αυτά είναι το πιο ψηλό από όλα και σε καλή κατάσταση (το μεγάλο sesi) και έχει διάμετρο 18 με 20 μέτρα. Τα υπόλοιπα (μικρά sesi) έχουν διάμετρο μόνο 6-7 μέτρα. Γύρω γύρω από αυτά υπάρχουν ανοίγματα-είσοδοι (2 με 11). Άλλα είναι φτιαγμένα για μόνο ένα άτομο και άλλα για πολλά. Ο αρχαιολογικός-χώρος νεκροταφείο βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης που βρίσκονται λίγο παραπάνω.

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Sesi, και δίπλα οινοποιείο
Ο Αρχαιολογικός χώρος του Sesi, και δίπλα οινοποιείο

Με ευκαιρία την παραπάνω πινακίδα να σας πω και μία ιστορία: Όσο ήμουν στο νησί έβλεπα πινακίδες cantina εδώ, cantina εκεί αλλά πουθενά δεν έβλεπα καντίνα. Με πήρε 3 μέρες να καταλάβω ότι στα ιταλικά cantina, σημαίνει οινοποιείο!

Στο δρόμο για το αεροδρόμιο λίγο έξω από την πολή της Pantelleria, βρίσκονται 2 λόφοι. Ο λόφος του αγίου Μάρκου (S. Marco) και ο λόφος της αγίας Τερέζας (Santa Teresa). Στο λόφο του αγίου Μάρκου υπάρχει ακρόπολη από τη φοινικική και τη ρωμαϊκή περίδο. Στο λόφο της αγίας Τερέζας υπάρχουν ερείπεια από το Ελληνικό Μοναστήρι των βασιλιάνων Μοναχών (Ελληνικό το λένε γιατί χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο). Σε αυτά τα 2 δεν πρόλαβα δυστυχώς να πάω οπότε δεν ξέρω και περισσότερα να σας πω.

Επόμενο: μέρος 14 από 14 | O περίπλους του νησιού με σκάφος

Διαβάστε την αφήγησή μου για το ταξίδι μου στην Παντελλερία από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply